Resor till Zagreb

Sponsrade länkar

Zagreb är Kroatiens mysiga huvudstad. Staden upplevs som civiliserad och gästvänlig. Matkulturen är ett kapitel till sig, som bör utforskas noga i samband med resor till Zagreb.

Domkyrkan i Zagreb
Vy över Zagrebs domkyrka och äldre bebyggelse i stadskärnan.

Floden Sava rinner idylliskt genom Kroatiens huvudstad Zagreb. Själva staden är indelad i tre större stadsdelar; den högt belägna stadsdelen med många historiska hus och monument, liksom den nedre delen med shoppingmöjligheter och gemyt. I den gamla stadsdelen Gornju grad har man exempelvis insett det mysiga i gatlampor som tänds för hand. Den tredje delen är det så kallade New Zagreb – det närmaste Manhattan man kan komma i denna kroatiska huvudstad, vars befolkningsmängd uppgår till ganska exakt en miljon invånare. Som besökare noterar du säkert möjligheten att se staden från ovan på berget Sljeme, som också hyser en känd skidbacke.

Besöksmål utanför staden

Nationalteatern I Zagreb
Den pampiga nationalteatern i Zagreb.

Den som har tid och lust rekommenderas besöka den pittoreska staden Samobor, belägen ett stenkast från Zagreb. Denna småstad har en ytterst välbevarad stadskärna, som lockar många turister. Varazdin är en barockstad inte långt från Zagreb, där många kulturevenemang med koppling till just barocken utspelar sig under sommaren. Kroatien är inte större än ett genomsnittligt svenskt landskap, varför det är enkelt att ta sig runt i landet. Att hyra bil är emellertid dyrt, varför tåg och buss särskilt rekommenderas.

Ät gott i Zagreb

Matkulturen är hög i Zagreb och övriga Kroatien. En typisk maträtt är Strukle; en sorts rullad degbit fylld med ägg, ost och grädde. Zagrebhotellet erbjuder exempelvis en riktigt god Strukle. Den som gillar konditorier bör besöka grannstaden Samobor. Härifrån kommer även rätten Samoborska Kremsnita. Vad gäller matupplevelser är stekar och anka i vin populära huvudrätter.

I den gamla stadsdelen Gornju grad har man exempelvis insett det mysiga i gatlampor som tänds för hand.
Sponsrade länkar