Resor till Warszawa

Sponsrade länkar

Warszawa är mer än billig öl och stora shoppingcentra. Resor till Warszawa bör genomföras med en blick i historiens spegel; här finns en fullständigt återuppbyggd och en gammal stadskärna som slår allt – förutom Krakow.

Kulturpalatset i Warszawa
Kulturpalatset från kommunisttiden punktmarkerar stadskärnan än idag.

Warszawa har blivit ett populärt resmål för weekendresenärer; inte minst efter att lågprisflyget Wizzair börjat erbjuda billiga flygresor till Warszawa. Som förstagångsbesökare känner du dig till en början ganska bortkommen på flygplatsens taxiparkering. Efter att du förhandlat dig fram till ett bra pris till centrum – som för övrigt bara ligger en halvmil bort – kan du börja planera din stadsvandring.

Upptäck Warszawa i kronologisk ordning

Warszawa
Kulturpalaset är den mest kända byggnaden i den polska huvudstaden.

Varför inte börja i kronologisk ordning med början i Warszawas gamla stad? Om sanningen ska fram är den gamla staden emellertid en återskapelse – eller restaurering om man så vill – av den totalt sönderbombade staden så som den såg ut innan 1945. Varje husfasad och kullersten är omsorgsfullt restaurerad till originalutförande. Det som däremot inte kunnat återskapas är den judiska stadsdelen; det var här nobelpristagaren Isaac Bashevis Singer levde och verkade tillsammans med 400 000 andra judar. Idag finns knappt tusen av dessa kvar. Den som efterlyser en restaurerad judisk stadsdel bör istället besöka staden Krakow; för övrigt en värdig konkurrent till huvudstaden i fråga om turistattraktioner.

Shopping och marknader i Warszawa

Svenska shoppingturister i Warszawa hänförs av stadens gigantiska köpcentra; Galeria Mokotów och Zlote Tarasy är säkerligen tjugo gånger större än NK – och mångdubbelt lyxigare. I tider när den polska zlotyn är svag mot kronan, är priserna dessutom gynnsamma. Känslan av att handla i överklassmiljö, till priser jämförbara med Ullared, är i sig en upplevelse. Den som däremot föredrar marknader framför shoppingcentra har säkerligen stor behållning av marknaderna i Praga på andra sidan floden Wisla. Denna stadsdel har ett skamfilat rykte om sig – och det ryktas om att alltifrån pistoler till stulet guld finns att köpa på marknaden.

Om sanningen ska fram är den gamla staden emellertid en återskapelse – eller restaurering om man så vill – av den totalt sönderbombade staden så som den såg ut innan 1945.
Sponsrade länkar