Resor till Kiev

Sponsrade länkar

Miljonstaden Kiev är en stad i ständig rörelse; kievborna gillar nämligen att träffas och umgås på gatan istället för att träffas över en kaffe eller öl. För turister finns mycket nytt att se och uppleva.

Dniepr i Kiev
Floden Dniepr porlar ståtligt genom Kievs centrala delar.

Kiev kantas av både sorglig och uppmuntrande historia. Den stora ukrainska hungersnöden 1932 – 1933 skövlade bortåt en miljon människoliv bara i Kievregionen. Under andra världskriget blev nuvarande Ukraina ett transitland för både tyska och sovjetiska trupper, för att senare bli en bortprioriterad provinsregion i Sovjetunionen under 40 år. Minnesmärket Babij Jar har rests för att hedra dem som dog i kriget. Självständighetstorget – ett annat självklart besöksmål – är i första hand känt för den orange revolutionen, i andra hand som stadens centrala mötesplats. Här finns även ett underjordiskt varuhus; ett måste för weekendturisten. De guldiga spirorna och stadens många kyrkor tyder på att folket genom åren känt hopp och tilltro till övre makter; säkerligen en räddning för många.

Från kommunism till råkapitalism

Efter Sovjetunionens fall har klasskillnaderna ökat i Kiev. På stadens gator varvas lyxbilar i miljonklassen med gamla, spatserande babushkor, vars pensioner inte ens räcker för att fylla lyxbilarnas bränsletankar. För dig som medelklassturist räcker dina pengar åtminstone till både mat, dryck och boende i den ukrainska huvudstaden. Du som vill prova lokala rätter bör besöka restaurangen Empire. Här serveras t.ex. ukrainsk rödbetssoppa, koldolmar och panerade kotletter med potatis.

Att resa till Kiev – olika alternativ

Sant Sofia Kiev
Domkyrkan Sant Sofia i Kiev.

Till Kiev reser du enklast med reguljärflyg från Köpenhamn eller Stockholm. Att ta tåget till Kiev genom Polen är ett spännande – men ack så tidsödande – alternativ. Förutom passkontroll, måste tåget nämligen genomgå ett hjulbyte på gränsen mellan Polen och Ukraina. Spårvidden i Polen är västeuropeisk, medan det ukrainska järnvägsnätet har rysk spårvidd. Räkna med att hjulbyte och passkontroll tar flera timmar. Väl framme på Kievs järnvägsstation möts du sannolikt av ett tiotal äldre gummor som erbjuder boende, eller ”kvartira”. Du som vill öka resans spontanitetsnivå kan således låta bli att boka boende och istället anamma något av dessa erbjudanden.

Svarttaxi populärt i Kiev

I Kiev finns både tunnelbana, bussar och spårvagnar. Att ta svarttaxi är också populärt. Prova att vifta med högerhanden längs gatan – och du omgående direkt erbjudanden från flera privatpersoner. Huruvida du väljer att avstå från att åka är sedan en moralisk fråga. Polisen verkar åtminstone inte vidta några som helst åtgärder mot den svarta taximarknaden.

De guldiga spirorna och stadens många kyrkor tyder på att folket genom åren känt hopp och tilltro till övre makter; säkerligen en räddning för många.
Sponsrade länkar