Resor till Bryssel

Sponsrade länkar

Bryssel är Europas politiska, men knappast dess geografiska, medelpunkt. Sevärdheterna tar ett tag att upptäcka, varför en reseguide är bra att ha till hands. Resor till Bryssel görs enklast med flyg.

Kontorsbyggnad i Bryssel
Det moderna Bryssel präglas av sina kontor i glas och stål.

Det faktum att Bryssels hotell knappt klarar av anstormningen av turister borde vara ett tecken på stadens charm och popularitet. Charmen finns visserligen – men den ligger väl dold under den nedslitna ytan. En öl på puben och kaféet Art Noveau kan hjälpa till att framkalla känslan av charm i denna till synes alldagliga storstad. Väl inne på kaféet Art Noveau kan man förslagsvis njuta av goda belgiska ölsorter. Undvik de kända sorterna Leffe och Stella Artois till förmån för någon lokal ölsort. Ifall du sedan skulle råka komma i samspråk med någon av stadens urinvånare är det franska – eller engelska – som gäller. Trots att Bryssel gränsar till Flandern, är flamländska inget man hör mycket av i staden.

Besök maktens centrum

Ett besök på EU-parlamentet rekommenderas också; numera kan man komma hit helt oanmäld, men dock inte påverkad av öl. Parc du Cinquantenaire är stadens gröna rekreationsplats, som är väl lämpad för en promenad om vädret så tillåter. Den största parken i staden heter emellertid Bois de la Cambre, som storleksmässigt knappast är jämförbar med Hyde Park, om ens med Tiergarten.

Kissande pojken i fokus – trots många museer

Grand Place
Torget Grand Place mitt i Bryssel.

Staden har även ett påkostat bilmuseum med ett krigs- och flygplansmuseum alldeles intill. Den som gör anspråk på att vara kultiverad kan istället välja stadens kungliga konstmuseum. Den kissande pojken Manneken Pis på Grand Place – liksom den kissande flickan något kvarter bort – får väl utgöra de mest besökta monumenten i denna stad. Det säger dock mer om besökarna än om staden. Smaklöst – kan tyckas – men till saken hör dock att pojken stått på samma plats och kissat sedan 1619.

Enklast med flyg till Bryssel

Flyg är att rekommendera – liksom snabbtåg via Tyskland. Både lågpris-, charter- och reguljärflyg är lämpliga alternativ från Sverige. Bilen är enbart aktuell ifall resan ska kombineras med en inköpsresa i Tyskland.

Kissande pojken
Kissande pojken i Bryssel lockar många turister.

Den kissande pojken Manneken Pis på Grand Place – liksom den kissande flickan något kvarter bort – får väl utgöra de mest besökta monumenten i denna stad.
Sponsrade länkar