Resor till Sarajevo

Sponsrade länkar

Sarajevo är en liten huvudstad, perfekt för en weekendresa. Många drar sig fortfarande för att resa till Sarajevo med 1990-talets serbiska belägring i färskt minne.

Vy över Sarajevo
Sarajevos stadskärna är belägen i en naturskön omgivning med grönska och bergsvyer.

Sarajevo är indelat i fyra stora stadsdelar, varav den livliga gamla stadskärnan är den mest omtyckta. Här varvas osmanska kvarter från 1400-talet med monument som Ortodoxa kyrkan och Gazi-Husrey-Beg-moskén. Till detta kommer naturligtvis influenser från tid då staden ingick i Österrike-Ungern. Stadens nationalmuseum – beläget på 3 Zmaja od Bosne – kan berätta mera kring detta tema. Tunnelmuseet på Tuneli 1 är ett annat högintressant museum. Under serbernas belägring på 1990-talet utgjorde denna tunnel sarajevobornas livlina. I övrigt påminner staden inte mycket om 1990-talets krigsföring. Ett fåtal granathål i husfasaderna är allt. Titos verk gör ett betydligt större intryck – både i stadsplaneringen och i arkitekturen.

Sarajevo – shopping och restauranger

Domkyrkan i Sarajevo
Domkyrkan i Sarajevo – en av stadens sevärdheter.

En resa till Sarajevo lämnar varken shopping eller goda matupplevelser därhän. Bascarsijaområdet myllrar av hantverksmarknader, medan Fernandia med sina omgivande gator erbjuder shopping i mera västerländsk anda. För den som vill prova en typisk bosnisk rätt rekommenderas någon lammköttsrätt på restaurangen Vinoteka, som visserligen är italiensk.

Resa till Sarajevo – olika alternativ

Det enda alternativet att ta sig till Sarajevo är reguljärflyg. Den som vill resa till Sarajevo med lågprisflyg från Sverige kan förslagsvis ta Wizzair till Belgrad, för att därefter fortsätta färden med buss. För den som reser med reguljärflyg gäller att Sarajevos flygplats ligger ca 12 kilometer från stadskärnan. Hit tar man sig allra enklast med taxi eller buss. Glöm inte att förhandla om priset innan taxifärden. Sarajevos taxibilar har visserligen en fast taxa, men ytterst få chaufförer håller sig till denna ifall körningen gäller utländska turister. Sarajevo är en liten stad och har därför ingen tunnelbana.

En resa till Sarajevo lämnar varken shopping eller goda matupplevelser därhän.
Sponsrade länkar