Resor till Reykjavik

Sponsrade länkar

Resor till Reykjavik och Island bör genomföras med siktet inställt mot den bedårande naturen. Staden Reykjavik vimlar inte direkt av sevärdheter – men väl av pubar och butiker.

Reykjavik centrum
Färgglad vy över centrala Reykjavik.

Flyget är det enda bekväma sättet att ta sig till Reykjavik – tillika världens nordligaste huvudstad. Flygplatsen Keflavik ligger ett stenkast från Reykjavik och Icelandair erbjuder billiga reguljärflyg från Skandinavien – förutsatt att flyget bokas i god tid. Staden är storleksmässigt jämförbar med en mellanstor svensk stad, men erbjuder så mycket mer i nöjes- och shoppingväg.

Få klassiska sevärdheter i själva staden

Hallgrimskirkja
Hallgrimskirkja – den enda klassiska sevärdheten i Reykjavik.

Med undantag av kyrkan Hallgrimskirkja erbjuder staden emellertid få klassiska sevärdheter, men desto fler diskotek, barer och klubbar. Själva sevärdheterna finns utposterade på andra platser på Island, varför det är direkt dumdristigt att inte hyra bil för att utforska ön i sin helhet. Fågel- och valskådning är däremot aktiviteter som tar sin början i Reykjaviks hamnområde. Väl inne i staden behöver du i bästa fall använda dig av stadsbussarna. Stadskärnan är nämligen liten och koncentrerad till huvudgatan Laugavegur. Att promenera genom staden är sällan något problem.

Shoppa och ät gott i Reykjavik

Fisk och skaldjur är självklara val i Reykjavik. På restaurang Sólon, belägen på Bankastræti 7, kostar utsökta fisk- och skaldjursrätter runt 150 kr. Restaurangen Saegreifinn på Verbud 8 erbjuder något så exotiskt som fiskkebab, medan den som vill prova traditionell husmanskost istället bör välja restaurangen Mulakaffi på Hallarmuli. Shoppingvaruhuset Kringlan är för övrigt namnet på Islands största shoppingcenter.

Shoppingresor till Island – inget att rekommendera

Som svensk lär du knappast bli imponerad – varken av shoppingcentrat Kringlans storlek eller av de höga priserna. Island är inte något shoppingparadis, trots att utbudet av varor är stort i förhållande till landets litenhet. Vad gäller pubar är Rex och Barinn de självklara alternativen för dig som bara vill slappna av med en öl av något internationellt märke.

Själva sevärdheterna finns utposterade på andra platser på Island, varför det är direkt dumdristigt att inte hyra bil för att utforska ön i sin helhet.
Sponsrade länkar