Resor till Bratislava

Sponsrade länkar

Bratislava är en anonym provinsstad jämfört med grannstäderna Wien, Budapest och Prag. Trots allt finns det anledning att besöka staden; de låga hotellpriserna och den vackra operakulturen, till exempel.

Torget i Bratislava
Torget i Bratislavas gamla stad tar årligen emot miljontals turister. Inte minst från grannlandet Österrike.

Bratislava står inte högt uppe på weekendresenärernas önskelistor. Och den okända staden har bara varit huvudstad i en sammanhängande period sedan 1993 – då Tjeckoslovakien delades. Dessförinnan blev staden styvmoderligt behandlad; Prag var Tjeckoslovakiens självklara huvudstad och Bratislava blev således behandlad som en avlägsen provinsstad. Jämfört med Prag, Budapest och Wien är det däremot billigt att övernatta i Bratislava. Likaså är shoppingen gynnsam, trots att landets valuta numera heter euro.

Stilla chocken med en öl på Slovak Pub

Som förstagångsresenär kan man lätt bli chockad över det östeuropeiska intryck som staden bjuder på. Till skillnad från Prag och Budapest kan kommunismens efterlämningar fortfarande skönjas i form av skrangliga trådbussar, spårvagnar och grå förortsbetong. Den största betongförorten av dem alla – Petržalka – ligger preis invid gränsen till Österrike och ger ett kusligt intryck. Som besökare kan man emellertid stilla den värsta chocken med en god slovakisk öl – förslagsvis på Slovak Pub på gatan Obchodná mitt i centrum. En öl hjälper dig snabbt att se staden med andra ögon. I centrum finns en riktigt mysig äldre stadsdel som vimlar av souvenirbutiker och trånga gränder. Slottet (Hrad) med utsikt mot Österrike och Donau, St. Martinkyrkan och stadens polismuseum kan dessutom rekommenderas.

Opera i Bratislava istället för i Wien

Slottet i Bratislava
Slottet i Bratislava – härifrån ser man ner över Donau och de österrikiska hedarna.

Bratislava är dessutom en guldgruva för den som älskar opera och klassisk musik. På denna punkt är Bratislava fullt jämförbar med den österrikiska grannstaden Wien – men priserna här kan vara uppemot fem gånger lägre än i Österrike. Operahuset i Bratislava är pampigt och vittnar om att kulturen har en stark ställning i denna region.

Som förstagångsresenär kan man lätt bli chockad över det östeuropeiska intryck som staden bjuder på.
Sponsrade länkar