Resor till Vilnius

Sponsrade länkar

Vilnius är den minst populära huvudstaden i Baltikum – åtminstone om svenska turisterna får välja. Anledningen till att så få väljer att resa till Vilnius är dock inte stadens – utan snarare förbindelsernas – fel.

Gata i Vilnius
Mysig gata i centrala Vilnius, som inbjuder till ett restaurangbesök.

Vilnius är Baltikums bortglömda huvudstad. Antalet resor mellan Sverige och Vilnius uppgår till ca 20 000 per år, vilket motsvarar antalet personresor under två dygn med Stockholms Finlandsbåtar.

Vilnius – Europas hjärta

Att staden förbises av svenska turister är naturligtvis synd, eftersom Vilnius har djupa mångkulturella rötter. Polens nationalskald Adam Miczkiewicz diktningar om staden är kända såtillvida att många polacker ser Vilnius som en del av Polen. De tyskar som levde här innan Hitlers maktövertagande hyser samma varma känslor för regionen – liksom förstås dagens litauer. Men inte nog med att Vilnius påträffas i många européers hjärtan; staden är också Europas hjärta, rent geografiskt. Den som vill besöka Europas geografiska mittpunkt kan nämligen beskåda denna ca 10 kilometer norr om staden. Den som har möjlighet att göra en längre utflykt bör däremot besöka korskullen utanför Siauliai – en dryg timmes bilfärd från Vilnius.

Vilnius och sevärdheter

Trakai
Slottet Trakai, beläget i en insjö utanför Vilnius.

Själva staden kryllar av sevärdheter; Franciskanerkyrkan, Sankt Annas kyrka och den vita klockstapeln från 1300-talet. Vilnius gamla stadsdel, med sina antika hus, är likaså en sevärdhet; här kan man njuta av en god öl under en parasoll. En total motsats till den fridfulla gamla stadskärnan är emellertid stadsdelen Ulzupis, som ligger strax öster om den gamla stadskärnan. Detta betongkvarter från Sovjettiden har nu utvecklats till tillhåll för den kreativa konstnärs- och kultureliten. Människorna i denna stadsdel har även gjort tafatta försök att utropa självständighet från den litauiska staten; något som enbart resulterat i tidningsrubriker. Den som vill njuta av äkta litauisk mat bör däremot besöka potatisbaren Čili Kaimas på Vokiečiųgatan; restaurangens variationsrika potatismenyer utklassar det mesta du tidigare ätit i potatisväg.

Men inte nog med att Vilnius påträffas i många européers hjärtan; staden är också Europas hjärta, rent geografiskt.
Sponsrade länkar