Resor till Amsterdam

Sponsrade länkar

Resor till Amsterdam kantas av förväntningar om tulpaner, likörer och röda skyltfönster med poserande horor. Det sistnämnda kan komma att raderas ur stadsbilden – så passa på. Vissnade tulpaner kan alltid ersättas med nya.

Kanal i Amsterdam
Kanal i centrala Amsterdam, som ger en försiktig antydan om det faktum att stora delar av staden ligger under vattenytan.

Amsterdam är trampbåtarnas och cyklarnas stad. Längs kanalen finns fler cykelbanor än både bilvägar och trottoarer. Gränderna kring kanalen är stadens medelpunkt. Det är också här de purpurröda glädjekvarteren ligger, men dessa omvandlas under dagtid till trendiga fikaställen. Som turist ska man dock ägna dagen åt civiliserade aktiviteter. Anne Franks hus ligger t.ex. vid Prinsengracht. Huset är numera ett museum, som tillkommit tack vare en liten flickas vittnesbörd om ett liv i det fördolda.

Tulpaner och likörer

Amsterdam
Nieuwmarkts slott i Amsterdam, mest känd som ”De Waag”.

Holländska likörer är måhända mer kända än landets tulpaner. Du som besöker Amsterdam bör åtminstone granska utbudet i någon av de många likörbutikerna, som är svåra att hitta i stadens virrvarr av souvenirbutiker och coffee-shops. Staden erbjuder även konst och kultur på museer; Riksmuseet inrymmer t.ex. flera av Rembrandts mästerverk i original. van Gogh har däremot tillägnats ett eget museum, som finns beläget bara ett stenkast från Riksmuseet. En resa till Amsterdam blir emellertid först komplett när man besökt en blomstermarknad; sådana finns det många av i Koningsplein eller Rembrandsplein.

Reguljärflyg eller bil till Amsterdam

De flesta resor till Amsterdam genomförs med billigt reguljärflyg, i form av paketresor eller med bil. Att köra till Amsterdam tar bara nio timmar från brofästet i Malmö, vilket innebär att Amsterdam kan klaras av med bil under en långhelg. På så sätt har man också möjlighet att bunkra upp spritförrådet i Tyskland.

Holländska likörer är måhända mer kända än landets tulpaner. Du som besöker Amsterdam bör åtminstone granska utbudet i någon av de många likörbutikerna.
Sponsrade länkar