Resor till Belgrad

Sponsrade länkar

Resor till Belgrad håller på att bli populära. Men än så länge går det att njuta av en turistlös stad med god mat och vackra vyer. Fasadernas bombhål påminner om krigets närvaro för tio år sedan.

Belgrad på natten
Nattlig panoramavy över Belgrads centrala delar.

Att resa till Belgrad för en helg är långtifrån självklart för de flesta svenskar. Många har fortfarande oroligheterna på 1990-talet i färskt minne. Idag slipper man visserligen bomblarm på nätterna; den som har otur kan i sämsta fall störas av discomusik och skrålande ungdomar. Belgrad är nämligen vida beryktat för sitt vilda nattliv – i övrigt är staden lugn. Fortet Kalemegdan utgör måhända det lugna Belgrads allra mest rofyllda oas. Härifrån kan man blicka ut över staden genom panoramafönstret i fästningens restaurang – och här möter floderna Sava och Donau varandra. Och här möter man som turist fortfarande det icke kommersialiserade österlandets vänliga och nyfikna inställning mot turister. Det enda hat som fortfarande är utpräglat i staden är hatet och föraktet mot zigenarna.

God mat i Gamla Stan

Belgrad
Fortet Kalemegdan i Belgrad.

Serbisk mat är billig och god – detsamma gäller ölen (prioritera den lokala sorten Jelen) och det turkiska kaffet som kan avnjutas lite varstans. Typiska korv- och kötträtter är att rekommendera, liksom klassiska middagar på någon av stadens många musikbarer. Prioritera restaurangerna i den gamla stadskärnan. Gatan Krunska är för övrigt den vackraste gatan i staden. Här flockas villor, ambassader och restauranger om vartannat. Staden i övrigt är knappast vacker – man kan ännu skymta bombhål i husfasaderna och utarmade bostadsområden från Titos tid, vars bakgårdar ackompanjeras av ännu mer utarmade zigenarläger. Men en sak är säker – Belgrad utvecklas snabbare än någon svensk stad. Och vem vet vad denna stad kan erbjuda om tio år?

Flyg smidigt till Belgrad

I skrivande stund är det möjligt att flyga till Belgrad med lågprisbolaget Wizzair. I övrigt är man som svensk hänvisad till reguljärflyg. Glöm dock inte att ta med passet – Serbien är fortfarande inget EU-land. Det serbiska brännvinet Viljamovka är tokroligt billigt, men kom ihåg att införselreglerna begränsar dig att ta in en fjuttig liter. Resor i själva Belgrad görs smidigast med taxi. Att hålla koll på spårvagnar och trådbussar upplevs som alltför bökigt.

Staden i övrigt är knappast vacker – man kan ännu skymta bombhål i husfasaderna och utarmade bostadsområden från Titos tid, vars bakgårdar ackompanjeras av ännu mer utarmade zigenarläger.
Sponsrade länkar