Resor till Köpenhamn

Sponsrade länkar

Den låga bebyggelsen i Köpenhamns stadskärna framkallar gemyt – eller hygge som dansken hade uttryckt saken. Du som ska resa till Köpenhamn för första gången bör framförallt prioritera de klassiska sevärdheterna.

Danmarks nationalbibliotek
Bakom denna moderna Köpenhamnsfasad i glas och stål döljer sig Danmarks Nationalbibliotek – Det Kongelige Bibliotek.

Tidigare slutade många Köpenhamnsresor i fyllecell för flertalet svenskar. Numera är det visserligen bättre på den fronten, även om skrålande svenskar fortfarande är en vanlig syn på paradgatan Ströget. Som svensk bör du undvika att flanera på Ströget med en öl i handen, förutsatt att du vill vara en god ambassadör för ditt land. Men besök gärna Ströget – och stanna till vid det lyxiga varuhuset Illum – det närmaste Köpenhamn kan komma Harrods eller KaDeWe. På Ströget finns även det berömda Rekordmuseet – och inte långt härifrån hittar vi det något genanta, men ändå högintressanta, Museum Erotica – som inte är barnförbjudet, det radikala innehållet till trots.

Vesterbro och Nörrebro – det riktiga Köpenhamn

Köpenhamn
Nyhavn i Köpenhamn – ett av förstagångsresenärens absoluta ”måsten”.

Den som vill uppleva den danska – eller snarare den multikulturella – vardagen bör besöka funkisstadsdelar som Nörrebro och Vesterbro. Christianshavn är däremot känt som tillhåll för övervintrade hippies och är därför värt ett besök. Övriga besöksmål är hamnkvarteren i Nyhavn, Teatern på Kongens Nytorv och Carlsbergs bryggeri. Glyptoteket och Nationalmuseet finns som alternativ för den som efterlyser nationalkonst; en fördel med dessa museer – om något – är att inträdet är gratis. En eventuell besvikelse kan således inte motiveras med ekonomiska förluster. Den Lille Havfrue är ett måste för förstagångsbesökaren – men fler besök rekommenderas inte.

Ta dig till Köpenhamn med tåg

Tågförbindelserna till Köpenhamn är goda från hela södra Sverige. Och du som bor i Norrland sparar troligtvis pengar på att ta reguljärflyg till Malmö istället för till Köpenhamn. Du som ska resa till Köpenhamn med bil bör omedelbart teckna en brobizz innan du kör över bron; det lönar sig för alla som pendlar till Danmark mer än två gånger per år. Väl i Köpenhamn tar du dig enklast fram med den förarlösa tunnelbanan, bussarna eller lokaltågen. Samma biljett gäller oavsett färdsätt, förutsatt att du befinner dig inom rätt zon.

Som svensk bör du undvika att flanera på Ströget med en öl i handen, förutsatt att du vill vara en god ambassadör för ditt land.
Sponsrade länkar