Resor till Ljubljana

Sponsrade länkar

Att Ljubljana nyligen genomgått både kommunistdiktatur och krig märks inte alls. Idag möts turisterna snarare av operans ljuva toner än granaternas smattrande. Staden är riktigt välmående – fullt jämförbar med svenska städer.

Ljubljana på natten
Triplebron i Ljubljana, som har en i det närmaste sagolik stadskärna. Tyvärr är staden fortfarande en okänd pärla för många västeuropéer.

Idag märks det knappast att Ljubljana tillhörde 1990-talets krigshärjade Jugoslavien. Staden är välmående och – framförallt – fortfarande outforskad av turister från Europa. För de allra flesta blir nämligen Slovenien ett transitland på väg till solsemestern i Kroatien eller Italien, vilket är synd. Till Ljubljana är det mycket riktigt allra enklast att ta sig med bil. Det är ont om reguljärflyg från Sverige och lågprisflygen kan man glömma direkt.

Slottet i Ljubljana
Vy över gamla staden och slottet.

Res till Ljubljana för att uppleva Prag

Att resa till Ljubljana framkallar ungefär samma känslor som Prag. Staden med sina sju teatrar, två symfoniorkestrar, en årlig jazzfestival och ett stort operahus – i kombination med en mysig stadskärna – utklassar många större städer i regionen. Runt staden sträcker sig dessutom ett bedårande alplandskap, som erbjuder storslagna klätter- och vandringsmöjligheter. September torde vara den bästa månaden för bergsvandring och klättring, då sommarens turistflockar börjat avta men vädret fortfarande är varmt. Resor till Ljubljana på vintern är också att rekommendera – då kan man åka skidor i de slovenska Alperna på dagen och njuta av stadens nattliv på kvällen. Allt till mycket lägre priser än i Österrike och Schweiz.

Tyskinfluerad matkultur

Den lokala matkulturen påminner mycket om de tysktalande grannländernas dito. Sauerkraut, fatöl, korv och Apfelstrudel är rätter som slovenerna betraktar som sina egna. Slovenien är dock i första hand känt för sina utsökta vita viner snarare än för sin öl. Och mycket riktigt – många ölsorter som konsumeras härstammar från Tyskland och Österrike.

Den lokala matkulturen påminner mycket om de tysktalande grannländernas dito.
Sponsrade länkar