Resor till Istanbul

Sponsrade länkar

Istanbul kryllar av billiga hotell, nymodiga barer och mängder av shoppingpalats. Den som reser till Istanbul bör känna till att den asiatiska sidan är lugnare än den europeiska.

Bosporen på natten
Nattlig panoramavy över Bosporen och centrala Istambul.

Istanbul är staden som snarare förenar än delar två världsdelar. Trots att Atatürk flyttade Turkiets huvudstad till Ankara, känns Istanbul som landets pulserande ådra. Denna stad, som upplevt både romare, ottomaner och greker, hyser idag inte mindre än tio miljoner invånare. Bosporens västsida präglas av sekulära barer och diskotek – inte minst på paradgatan Istiklal – medan den östra sidan snarare bjuder på turkiskt vardagsliv. Den längsta shoppinggatan på den asiatiska sidan heter Bagdat Caddesi. Likaså finns all historia samland på den europeiska sidan; däribland Hagia Sofia, Blå moskén och de turkiska baden. Besök särskilt det pampiga badpalatset Cagaloglu Hamami.

Resa till Istanbul – olika alternativ

Hagia Sofia
Vy över Hagia-Sofia-moskén i Istanbul.

Resor till Istanbul bör företrädesvis göras med flyg. Såväl charterflyg som reguljärflyg trafikerar rutten Stockholm – Istanbul. Stadens moderna flygplats heter Atatürk Hava Limani och ligger ett par mil sydväst om stadskärnan. Hit tar du dig enklast med stadens fräscha tunnelbana. Tunnelbanan är också det lättaste sättet att ta sig runt i själva staden, liksom båtarna längs Bosporen. Där metron saknas, tar spårvagnar och lokalbussar vid. Du som åker taxi – se till att förhandla om priset i förväg.

Enorma klasskillnader

Istanbul är en stad med enorma klasskillnader. Som turist blir man i allmänhet respekterad, även om många turister vittnar om narkotikaspetsade drinkar och allehanda skojare – inte minst i tunnelbanan.

Trots att Atatürk flyttade Turkiets huvudstad till Ankara, känns Istanbul som landets pulserande ådra.
Sponsrade länkar