Resor till Moskva

Sponsrade länkar

Som svensk kan det vara chockartat att uppleva dagens Moskva. Man förväntar sig sällan det man upplever. Resor till Moskva kan bokas med reguljärflyg – men glöm inte att först skaffa visum.

Moskva på vintern
Färgglad vy över ett Moskva i vinterskrud.

Moskva är – sett ur ett folkhemsperspektiv – skräckexemplet på hur klassamhället kan urarta. Det första man observerar i Moskva är antalet lyxbilar på stadens gator – och just denna stad har fler miljardärer än någon annan europeisk stad. Men här bor också många statslösa flyktingar och gästarbetare. Som turist kan man inledningsvis kosta på dig att betrakta staden ur ett von-oben-perpektiv; men alltför snart inser man att man själv är chanslös mot de rika. I Moskva är det för dyrt att shoppa – och som svensk gäller det att hitta serveringar med tillräckligt billig mat. Varuhuset Gum vid Röda torget kan du glömma – men att titta kostar inget.

Mer än bara Röda torget

Moskva är så mycket mer än bara Röda torget – trots att genomsnittsvensken inte alltid har råd att njuta av staden till dess fulla bredd. Röda Torget är emellertid stadens mittpunkt. Inom en kvadratkilometer från torget är arkitekturen frapperande; här varvas Asien och Europa – modernistiska skyskrapor, gamla kupolkyrkor och Stalins skrytbyggen.

Tidsödande resor inom stadsmurarna

Moskva
Röda Torget i Moskva.

Reguljärflyg är det enda alternativet för den som vill resa till Moskva för en helg. Bil och tåg är uteslutna alternativ med tanke på avståndet. Som turist gäller det att respektera visumkravet – annars blir man ovillkorligen skickad tillbaka. Väl framme i Moskva är tunnelbanan det smidigaste sättet att förflytta sig på. Trots att tågen avlöser varandra flera gånger i minuten får man räkna med att resorna till centrum tar mycket av ens tid i anspråk. Såvida du inte har råd att betala 500 USD per natt för ett medelmåttigt hotellrum för att få bo mitt i cnetrum.

Det första man observerar i Moskva är antalet lyxbilar på stadens gator – och just denna stad har fler miljardärer än någon annan europeisk stad. Men här bor också många statslösa flyktingar och gästarbetare.
Sponsrade länkar