Resor till Aten

Sponsrade länkar

Aten är en säker och ren stad. Prisnivån är inte så låg som man kanske förväntar sig, men inte heller oväntat hög. Att resa till Aten är enklast med flyg.

Akropolis på natten
Det upplysta templet Akropolis är även värt ett besök nattetid.

Aten utstrålar tropik, kultur och högt tempo i vardagslivet. Så fort man landat på flygplatsen – belägen strax nordost om Aten, i närheten av Sparta – känner man hur de varma vindarna fladdrar i håret. Syntagma är Atens Manhattan med lyxhotell och tunnelbanestation, medan Plaka är den mest omtyckta stadsdelen bland turister. Den som vill resa till Aten bör inte missa någon av de pubar, barer och små bodegor som kantar de smala gränderna i denna stadsdel. Härifrån har man direkt utsikt mot Akropolis.

Aten – sevärdheter och shopping

Res inte till Aten utan att ha sett Akropolis och Dionysosteatern; en amfiteater belägen i omedelbar anslutning till templet. Här finns också arenan uppkallad efter Herodes Atticus Odeon. Atens Agora – det antika Atens centrum – liksom Vindarnas torn, Arkeologiska nationalmuseet, som är enastående vad gäller antiken, samt katedralen Mitropolis hör till förstagångsbesökarens självklara bekantskaper. Den som vill shoppa på basarer gör klokt i att uppsöka det pittoreska minitorget Monastiraki, medan det rika kvarteret Kolonaki bjuder på betydligt dyrare shopping. Ermou är ett mellanting mellan Monastirakis basarer och Kolonakis lyx – lämpligt för svenska medelklassturister.

Resa till Aten – olika alternativ

Akropolis
Templet Akropolis är en given turistattraktion i Aten – men du lär inte missa det väl framme på plats.

Att bila till Aten är fullt möjligt, tack vare goda motorvägsförbindelser genom Tyskland, Österrike, Ungern, Serbien och Makedonien. Att flyga är betydligt bekvämare – och den som är beredd att flyga från olika orter i Skandinavien kan välja mellan lågprisflyg, charter eller reguljärflyg. Från flygplatsen går det bussar till Aten – se dock till att välja rätt buss, då olika linjer går till olika delar av Aten. I själva Aten är det lätt att ta sig runt med tunnelbana, buss och snabbspårvagn.

Res inte till Aten utan att ha sett Akropolis och Dionysosteatern; en amfiteater belägen i omedelbar anslutning till templet.
Sponsrade länkar