Resor till Sofia

Sponsrade länkar

Sofia är en till synes bortglömd provinsort i det populära turistlandet Bulgarien. Landets huvudstäder heter snarare Burgas eller Varna – åtminstone av turistantalet att döma. Ytterst få Bulgarienturister gör nämligen resor till Sofia.

Alexander Nevskis kyrka
Arkitekturen i centrala Sofia ger en tydlig antydan om närheten till österlandet.

Bulgarien är ett populärt turistland, men huvudstaden Sofia har hamnat i skuggan av turistorterna vid Svarta havet. Till Svartahavsturisternas försvar kan nämnas att en 450 kilometers avstickare till Sofia är svår att genomföra; då är det istället betydligt närmare till metropolen Istanbul. Men Sofia är väl värt en weekendresa. Trots att inga lågprisbolag flyger till staden, sparar man in rejält med pengar väl på plats. Staden är billig; räkna med att bo på hotell för 150 kr. Bussbiljetten kostar inte mer än 1 leva – ca 5 kr – vilket också gäller för en öl ute på puben. Bulgarien erbjuder både goda pilsner- och vinsorter. Kadarka är ett billigt och mycket prisvärt rödvin; räkna med ett pris på någon femma i butiken. De godaste ölsorterna heter däremot Kamenitza, Astika, Shumensko och Zagorka. Tänk på att bulgarerna, liksom tjeckerna, föredrar lite svagare öl.

Domkyrkan i Sofia
Domkyrkan i Sofia är en av stadens många sevärdheter.

Sofia – stad med litet centrum

Sofia har ett litet centrum med tanke på att vi faktiskt befinner oss i en miljonstad. Centrum kretsar i stort sett runt Alexander Nevskijs kyrka och gatan Vitosja, som fått sitt namn från det närliggande berget med samma namn. På berget – som ligger nästan mitt i staden – kan man åka skidor på vintern och vandra på sommaren. Sofia har länge varit en knutpunkt för Orientexpressen, som knöt samman staden med både Wien, Budapest och Istanbul. Fortfarande kan man ta sig till Sofia med tåg – men räkna i så fall med många spontana upplevelser under den långa resans gång.

Stad med många marknader

Resor till Sofia slutar ofta på någon av stadens loppmarknader, den ena mer bisarr än den andra. Utbudet av avdankade kommunistprylar är fortfarande stort, liksom allehanda mattor, tyger, instrument och konstverk. På ögonavstånd från den mest kända marknaden – den så kallade Kvinnomarknaden – framträder gallerian Mall som en ståtlig silhuett. Här kan man köpa märkesvaror till priser som vi är vana vid härhemma.

Resor till Sofia slutar ofta på någon av stadens loppmarknader, den ena mer bisarr än den andra.
Sponsrade länkar