Resor till Berlin

Sponsrade länkar

Berlin är känt för sina många loppmarknader, sin rika kabarékultur och sin mångsidighet. Stadens natt- och kulturliv lockar i första hand till sig unga besökare, som inte hunnit fylla 30 år.

Potsdamer Platz
Potsdamer Platz – med sina kontorskomplex i glas och stål – får idag representera det moderna Berlin.

Berlin erbjuder såväl ett pulserande nattliv som ett omåttligt utbud av historiska monument. Innan nazisttiden var Berlin världsberömd för sin kabarékultur; något som för övrigt håller på att återuppstå idag. Sedan kom nazisttiden. Det var härifrån hela krigsapparaten styrdes, som sedermera skulle avgöra hela världens öde. Det berömda riksdagshuset som brann till grunden – liksom OS 1936 – är händelser som noga kartlagts i historieböckerna. Här lades även grunden till Förintelsen av Europas judar.

Berlin – en delad stad

Berlin
Brandenburger Tor – Berlins stolthet utåt.

Efter kriget kom delningen – som resulterade i byggandet av en mur några årtionden efter krigsslutet. Berlin blev en delad stad, vilket kom att sätta djupa spår i stadsplaneringen. Än i denna dag saknar Berlin ett egentligt centrum. Staden är istället indelad i olika torg såsom Kurfürstendamm – Västberlins gamla centrum – liksom det moderna Potsdamer Platz och kvarteren runt Alexanderplatz med det berömda Fernsehturm och Världsklockan; tidigare Östberlins centrum. Unter den Linden torde vara det närmaste man kan komma en paradgata. Denna gata löper genom Brandenburger Tor.

Den som är ute efter lyxig shopping bör besöka varuhuset KaDeWe; ett shoppingcenter nästintill värdigt att jämföras med Harrods. Varuhuset är beläget bara ett stenkast från Kurfürstendamm – tillika Berlins centrum för nattliv och shopping. Den som däremot är ute efter alternativ shopping bör besöka någon av de turkiska marknaderna i Kreuzberg.

Resa till Berlin – olika färdmöjligheter

Det billigaste flygalternativet är att resa med Ryan Air från Skavsta, Air Berlin från Arlanda eller Norwegian. Berlin har tre stora flygplatser som alla ligger relativt nära centrum. Att ta sig runt i Berlin är emellertid desto svårare. På grund av den tidigare delningen är staden mycket stor till ytan, vilket gör att du måste använda dig av tunnelbana, S-Bahn eller spårvagn – de senare finns dock främst i östra Berlin. Ett dagskort som gäller på alla transportmedel kostar knappt 70 kronor.

Det var härifrån hela krigsapparaten styrdes, som sedermera skulle avgöra hela världens öde. Det berömda riksdagshuset som brann till grunden – liksom OS 1936 – är händelser som noga kartlagts i historieböckerna.
Sponsrade länkar