Resor till Tallinn

Sponsrade länkar

Tallinn är den huvudstad som ligger närmast Stockholm. Att resa till Tallinn går därför smidigt med båt; den som däremot vill flyga till Tallinn kan välja Ryanair från Skavsta som alternativ till reguljärflyget.

Tallinns gamla stad
Klassisk vy i centrala Tallinn, som de flesta turister – som någon gång besökt staden – känner igen.

Tallinn är – vare sig man vill det eller inte – den huvudstad som ligger närmast Stockholm. Både Oslo och Helsingfors är mera avlägsna. Trots sin geografiska närhet har staden först nu blivit populär bland svenska weekendturister. Till Tallinn tar man sig enklast med båt från Stockholm, alternativt kan man även flyga till Tallinn med lågprisflyget Ryanair, som har en handfull avgångar i veckan från Skavsta. Flygturen till Tallinn är en nätt tripp på drygt en halvtimme. Väl framme i Tallinn är buss och spårvagn de färdmedel som står närmast till hands. Taxi är fortfarande billigt, men någon tunnelbana finns inte i denna lilla huvudstad med knappt 400 000 invånare.

Tallinn – sevärdheter och shopping

Att strosa i Tallins gamla stad – Vanalinn – hör till självklarheterna under weekendresan. Här finns bland annat Raeapteek, som anses vara Europas äldsta fungerande apotek. Den som vill se Tallinn från ovan bör njuta av utsikten från Domberget; en upphöjning mitt i stadskärnan som enkelt kan bestigas till fots. Här finns även tornet Långe Hermann och den rysk-ortodoxa katedralen, döpt efter Alexander Nevskij. Den som däremot efterlyser shopping i Tallinn kan lätt nöja sig med Viru Center eller varuhuset Stockmann, som erbjuder det mesta i märkesväg. Marknaden vid Keskturg – Centraltorget – är likaså ett alternativ för den som vill föredrar lokalt präglad shopping.

Låg prisnivå i Tallinn

Tallins gamla stad
Vy från Domberget över Tallinns gamla stad.

Den som letar hotell i Tallinn märker snart att prisnivån är ytterst gynnsam. Genomsnittspriset på dubbelrum i Tallinn är ca 700 kr. Dubbelrum på ett centralt lyxhotell kostar runt 1000-lappen, medan billiga hotell i Tallin sällan kostar mer än 500 kr – per dubbelrum med frukosten inkluderad. Även mat och dryck är billigt. En starköl av de lokala märkena Saku eller Kuld kostar runt 20 kr; att äta enkelt kostar ungefär det dubbla. Men prioritera i så fall det estniska köket. Pannkaksrestaurangen Kompressor på Rataskaevu 3 kan särskilt rekommenderas, liksom restaurangen Eesti Maja, belägen på Lauteri 1.

Att strosa i Tallins gamla stad – Vanalinn – hör till självklarheterna under weekendresan.
Sponsrade länkar