Resor till Riga

Sponsrade länkar

Lettlands huvudstad är billig att bo och shoppa i. Det går att flyga billigt till Riga med Ryanair – eller med reguljärflyg som förbokas i mycket god tid.

Rigas stadshus
Rigas pittoreska stadskärna tar sig kanske allra bäst uttryck om natten.

Att flyga till Riga är billigt – och att bo på hotell i finanskrisens kölvatten är inte heller dyrt. Till skillnad från Tallinn upplevs Riga som en riktig storstad. Här finns en gammal stadskärna med lummiga parker, uteserveringar och mysiga kullerstensgränder. Strax utanför staden ligger Rigabuktens sommarort – Jurmala. Här finns mängder av SPA-inrättningar, strandserveringar och äventyrsbad. Jurmala är även tillhållet för Rigas medelklass; jugendvillorna flockas runt strandpromenaden och konkurrerar om uppmärksamheten med hotellens neonskyltar. Baltic Beach Hotel kan särskilt rekommenderas för den som har råd. En och annan villaägare har insett möjligheten att tjäna pengar genom att erbjuda billig Bed and Breakfast i närheten av Nordeuropas bredaste strand. Som turist kan du passa på att hyra ett rum, trots att rumsuthyrningen inte alltid kan bokas i förväg.

Centrala Riga – sevärdheter och museer

Operan, Laimaklockan, Domkyrkan, Frihetsmonumentet, Svenskporten och Gamla Stan med museerna Svarthuvudhuset – ett köpmansgille – och Ockupationsmuseet är några av de sevärdheter som står till buds. Det senare är knappast vackert och innehållet antar försiktigt en fördömande attityd mot Sovjets ockupation. Denna attityd delas av stadens lettiska befolkning men knappast av den ryska, som utgör närmare hälften av stadens invånare. Följaktligen fungerar ryska alldeles utmärkt i Riga, liksom engelska och ibland även tyska.

Billiga hotell i Riga

Rigas gamla stad
Vy över Rigas gamla stad.

Efter finanskrisens utbrott har hotellpriserna sjunkit kraftigt i den lettiska huvudstaden. Antalet billiga hotell är stort, även mitt i centrum. Genomsnittspriset för ett dubbelrum i denna stad med 800 000 invånare är ca 700 kr. Det innebär naturligtvis att man kan kosta på sig lite extra. Följande hotell kan särskilt rekommenderas:

  • Tallink Hotell Riga – ett fräscht mellanklasshotell på gångavstånd från Gamla Stan. Modern arkitektur, trots jugendfasaden. Adress: Elizabets iela 24.
  • Hotell Valdemars – mycket centralt svenskägt hotell byggt i jugendstil. Adress: Kr. Valdemara iela 23.
  • Hotel Bergs – lyxigt hotell beläget på paradgatan Elizabeths iela.
  • Riga Hostel – budgethotell för ungdomar med gemensamt kök för egen tillagning av mat.
  • Hotell Jurnieks – budgethotell på Sofijas iela, beläget några spårvagnshållplatser utanför stadskärnan. Pris per dubbelrum: från 28 euro.

En fördel med Lettland framför andra länder är det goda lettiska köket. Lettland har en rik tradition av husmanskost, som kan avnjutas på bufféliknande restauranger mitt i staden.

Efter finanskrisens utbrott har hotellpriserna sjunkit kraftigt i den lettiska huvudstaden.
Sponsrade länkar