Resor till Budapest

Sponsrade länkar

Budapest är en värdig kandidat till weekendresan. Flyg billigt till Budapest med Wizzair – och slappna av på något termalbad – efter att de obligatoriska sevärdheterna klarats av.

Megyeribron i Budapest
Megyeribron över Donau förenar de två delarna av huvudstaden – Buda och Pest.

Budapest är en delad stad. Det är floden Donau som utgör gränsen mellan Buda och Pest – men efter att delarna kopplats samman med broar räknas Buda och Pest som en och samma stad. Därav namnet. Den som gör en weekendresa till Budapest måste sovra. Man hinner inte se och uppleva allt, men den ungerska maten är ett måste – liksom något av de många termalbaden. Széchenyibadet kan särskilt rekommenderas.

Budapest – Europas slagfält

Budapest
Budapests parlamentsbyggnad är ett av stadens kännetecken.

Budapest upplevs ibland som en lantlig kusin till det betydligt pampigare Wien; staden har nämligen fått utstå mycket historia. Alltifrån mongoler, tyskar och ryssar har på ett eller annat sätt regerat i staden. De talrika historiska förloppen har lämnat efter sig en del monument i staden, däribland Hjältarnas torg, stadens parlamentsbyggnad, Fiskarbastionen och Kungliga palatset. Den som inte orkar med guidade turer på alla monument får en fullgod sammanfattning av Ungerns historia på Nationalmuseet.

Bortkommen känsla trots vänliga människor

Trots att människorna i Budapest är både vänliga och hjälpsamma, inger det fullkomligt obegripliga ungerska språket – som på avstånd är släkt med finskan – en konstig känsla av vilsenhet. I Ungern fungerar visserligen tyska och engelska för det mesta, men känslan av att inte alls förstå skyltanvisningar är obekvämt. I resten av Europa går det att förstå internationellt gångbara uttryck som bar, restaurang, café och reception. I Ungern får man konstant gissa sig till vad orden betyder, vilket känns exotiskt och främmande på samma gång.

Resa till Budapest med lågprisflyg

Den som vill resa till Budapest kan resa billigt med lågprisbolaget Wizzair. Boka din resa ett par veckor i förväg – och du reser tur och retur för någon hundring. I övrigt finns det reguljärflyg till Budapest från alla större flygplatser i Norden.

De talrika historiska förloppen har lämnat efter sig en del monument i staden, däribland Hjältarnas torg, stadens parlamentsbyggnad, Fiskarbastionen och Kungliga palatset.
Sponsrade länkar