Resor till Helsingfors

Sponsrade länkar

Helsingfors är en mångsidig stad med häftigt nattliv, bra shoppingstråk och mycket kultur och arkitektur – inte minst Sveaborg, Domkyrkan och Finlandiahuset.

Hamnförloppet i Helsingfors
I hamnkvarteren i Helsingfors blandas det pittoreskt gammalmodiga med det minimalistiskt moderna.

Helsingfors är en mångsidig stad, precis lagom stor för en weekendresa. Staden erbjuder shopping – särskilt för den designintresserade – kultur och ett nattliv som utmanar de betydligt större grannstäderna Stockholm och Köpenhamn. Fördomen om att de finska pubarna är utrustade med bastu är tyvärr inget annat än en fördom. Däremot kan du räkna med att alla hotell har minst en bastu för sina gäster.

Intressant arkitektur och krigskultur

Helsingfors
Den gamla stadskärnan i Helsingfors.

De finska arkitekterna Eliel Saarinen och Alvar Aalto har satt en särskild prägel på Helsingfors. Den förstnämnda har bidragit till stadsplaneringen – som upplevs som mycket genomtänkt – medan den senare konstruerat Finlandiahuset. Huset uppfattas fortfarande som modernt, trots att det färdigställdes 1971. Övriga sevärdheter i Helsingfors är Domkyrkan, Tempelplatsens kyrka och Sveaborg; ett givet resmål för den som intresserar sig för finsk krigshistoria.

Designshopping i centrum

Helsingfors är alla designfantasters Mecka; stadens centrum fullkomligt vimlar av designbutiker. Marimekko har inte mindre än tre märkesbutiker i stadskärnan. Även Iittala och Arabia har egna återförsäljare, medan den som letar efter en butik med ett varierande urval av finska designprodukter bör besöka Designor på Norra Esplanaden 25. För mer allmän shopping rekommenderas Stockmann – ett centralt beläget varuhus med många butiker under samma tak. Den som vill shoppa matvaror får inte glömma Saluhallen eller Salutorget; den finska torghandeln är en historia i sig.

Ta sig till Helsingfors

Att resa till Helsingfors från Sverige är dyrt med flyg. Därför rekommenderas en weekendkryssning med Viking Line eller Silja Line; Silja är mycket lyxigare än Viking – och bara lite dyrare.

Den som vill shoppa matvaror får inte glömma Saluhallen eller Salutorget; den finska torghandeln är en historia i sig.
Sponsrade länkar