Resor till Oslo

Sponsrade länkar

Oslo är en liten huvudstad – och de flesta delar av staden kan därför nås till fots. Staden har en rad sevärdheter som förstagångsresenären bör avklara.

Natur utanför Oslo
Från Oslo når man naturen – och fjällen – på bara någon halvtimme med bil. Paradoxalt nog är den vackra norska naturen ett argument för att besöka Oslo.

Myten om att Oslo är synonymt med strosande på Karl Johan är en gång för alla död. I Oslo finns det mängder av sevärdheter – Nasjonalgalleriet erbjuder en rik varieté av norsk och utländsk bildkonst. Den som särskilt vill bekanta sig med Edvard Munchs bilder bör uppsöka Munchmuseet på Töyengaten 53; efter sin död testamenterade nämligen Edvard Munch flera av sina bilder till Oslo kommun. För att hedra konstnären har kommunen i sin tur byggt ett eget Munchmuseum. Övriga sevärdheter är Askershus fästing, Holmenkollens skidstation och slottet – vaktavlösningen inkluderad.

Resa till Oslo – olika alternativ

Oslo
Köpcenter i Oslo – bland svenskar dock mer känt som arbetsplats än shoppingparadis.

Man bör vara medveten om att Oslos flygplats, Gardemoen, är belägen ca 75 kilometer nordöst om staden. Den som väljer att flyga till Oslo måste således räkna med en saftig merkostnad för flygbussen – ca 150 kr. Att färdas till Norge med tåg är enkelt; tågresan mellan Stockholm och Oslo tar bara sex timmar. Från Malmö tar det närmare sju timmar, medan göteborgaren enbart behöver tillbringa knappt fyra timmar ombord på tåget. I skrivande stund är bussresor till Oslo det billigaste alternativet. Flyget är däremot oförtjänt dyrt – detta med anledning att lågprisflygen saknar rutter mellan Sverige och Norge.

Shopping i Oslo

Att shoppa i Oslo är dyrt; räkna med att betala det dubbla jämfört med motsvarande vara i Stockholm. Inte ens priserna i butikskedjor som H&M är standardiserade mellan länderna. Några shoppingalternativ i Oslo:

  • Oslo City – stadens största shoppingcentra, som nås via gångbro från Oslo S.
  • Paleet – varuhus på Karl Johan.

Eftersom Oslo är en liten huvudstad kan man nå de flesta attraktioner och butiker till fots. Den som vill upptäcka staden billigt, kan låna cyklar gratis – förutsatt att man har ett nyckelkort (kostar 70 norska kronor och gäller under en obegränsad tid). Cyklarna finns att tillgå i särskilda cykelstativ runt om i staden. För övrigt har Oslo både stadsbussar och tunnelbana.

Att färdas till Norge med tåg är enkelt; tågresan mellan Stockholm och Oslo tar bara sex timmar.
Sponsrade länkar