Resor till Wien

Sponsrade länkar

Wien domineras av kultur, arkitektur, caféer och klassisk musik mer än av pulserande nattliv och pubar. Staden har ett sömnigt rykte – men är väl värd en resa. Resor till Wien genomförs enklast med reguljärflyg.

Drosktaxi i Wien
Centrala Wien känns levande tack vare de många hästdroskorna.

Wien har hamnat i skymundan som resmål för weekendresor; staden fungerar i bästa fall som genomfartsstad för svenska bilister på väg till Italien eller Kroatien. Ytterst få resor till Wien sker med själva staden som slutdestination. Denna trend är naturligtvis både obefogad och orättvis och beror i första hand på att lågprisflygen prioriterat bort förbindelser mellan Sverige och Wien. Staden bjuder dock på mängder av sevärdheter, däribland palatsen Schönbrunn och Hofsburg, Stefansdomen, Spanska ridskolan och en sällsynt rik cafékultur med Sachertårtan i fokus. Stadens parker vimlar av organiserad orkestermusik – och atmosfären präglas av centraleuropeisk högkultur, som på alla vis speglar stadens splittrade nationella tillhörighet genom historien. Wien brukar därför framhållas som ett paradis för äldre turister. Stadens uteliv är nämligen inget att hurra för.

Resa till Wien – några alternativ

Wien
Schloss Belvedere i Wien – ett av stadens många slott.

Den som ska resa till Wien från Sverige får hålla till godo med reguljärflyg. Antalet charterflyg är ytterst begränsat. Det närmaste lågprisflyg man kan komma är att flyga med Wizzair till syskonstaden Budapest, för att färdas vidare med buss eller tåg. Själva flygplatsen är däremot belägen ett stenkast öster om centrum. Härifrån tar man sig enkelt till centrum med flygbuss, S-Bahn eller flygplatsens särskilda snabbtåg CAT.

Punktlig kollektivtrafik

Turister som kommer hem från resor till Wien vittnar om en välutvecklad och punktlig kollektivtrafik. En fördel med att åka kollektivt i Wien är att samma biljett gäller på bussar, spårvagnar och lokaltåg.

Stadens parker vimlar av organiserad orkestermusik – och atmosfären präglas av centraleuropeisk högkultur, som på alla vis speglar stadens splittrade nationella tillhörighet genom historien. Wien brukar därför framhållas som ett paradis för äldre turister.
Sponsrade länkar